Friday, 20 March 2015

ATAS NAMA APAKAH PERLAKUAN INI WAHAI SPAD?

Dikala kita semua masih dalam dilema mengenai isu-isu yang berbangkit dan masih belum terjawab seperti 1MDB, GST dan skandal pembelian Jet Peribadi untuk kegunaan Yaang Di Pertuan Agong, Raja-raja Melayu dan Perdana Menteri masih belum terjawab. Akan tetapi, belum pun gelora isu tersebut reda kini muncul pula isu baharu yang menjadikan rakyat semakin panik akan kehidupannya hari ini, iaitu kenaikan harga tambang bagi pengangkutan awan

Dapat dilihat disini bahawa harga tambang pengangkutan awam seperti Bas Ekaspres, Kereta Api dan Komuter sudah di isytiharkan akan kenaikannya pada awaql Mei nanti. Sudahlah impak GST masih belum diketahui bagaiman keadaannya nanti apakah positif atau negative kepada rakyat kelak. Kini isu ini pula yang menjadi trending dalam perbualan masyarakat kita pada hari ini. Hal ini kerana, naiknya pula bukanlah RM 1 atau RM 2 tetapi 20% daripada harga sebelum ini.

Apakah yang sebenarnya mahu dilakukan oleh Kementerian Pengangkutan dengan agensi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat yang dikelola oleh Tan Sri Syed Hamid Albar. MP sendiri pun tidak tahu untuk apakah ini semua harus dilakukan, sudahlah harga minyak dunia mas
ih dengan harga USD 56 setong dan GST pula tidak dikenakan kepada tambang pengangkutan awam.
Harapnya, Majlis Jawatankuasa PEMANDU buatlah kajian yang lebih terperinci mengani perkara ini supaya rakyat akan merasa ditindas dengan perkara yang sebegini rupa. Memang diakui bahawa kenaikan harga tambang pengangkutan awam ini mempunyai pro dan kontranya sendiri. Akan tetapi haruslah diingat bahawa impaknya kerajaan-lah yang menanggungnya tetapi tempiasnya pula kepada partinya. 

Agaknya apa komen Low Tiong Lai mengenai perkara ini, kalau Ismail Sabri yang memberi respon mungkin kali kedua beliau di cop rasis oleh sebuah Parti Komponen dalam Barisan Nasional.

P/S: dengarnya k
abinet menunda pula kenaikan harga tambang pengangkutan, sampai bilalah pula ya?

Kenyataan Media
Datuk Aziz Kaprawi
Ahli Majlis Tertinggi Umno
Timbalan Menteri Pengangkutan

Kenaikan harga tambang yang diumumkan oleh SPAD, perlu mendapat pandangan dari semua pihak, bagi memastikan ia tidak membebankan pengguna.

Saya memandang serius perkara ini, dan berharap ia dikaji semula memandangkan kenaikan sebanyak 20 hingga 67 peratus itu adalah tinggi.

SPAD seharusnya mengadakan perbincangan bersama dengan Kementerian Pengangkutan, dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), bagi mendapat satu keputusan yang terbaik.

Kita tidak seharusnya membebankan rakyat terutama mereka yang menggunakan pengangkutan awam dalam urusan harian mereka, kerana jika ia diteruskan ini akan meningkatkan kos perbelanjaan mereka.

Namun saya faham dengan masalah yang dihadapi oleh syarikat pengangkutan awam dan pemilik teksi, bagaimanapun pihak kerajaan perlu untuk mengkaji dan menyemak semula kenaikan tambang tersebut.Sebagai contoh perlu ada garis panduan dalam menentukan paras tambang yang berpatutan agar mampu dibayar oleh semua golongan masyarakat.