Wednesday, 11 March 2015

ANTARA GST DENGAN KRISIS EKONOMI DI MALAYSIA

Malam tadi telah diadakan satu perdebatan diantara Rafizi Ramli, Dr Zaharuddin serta Lokman Nor Adam berkenaan dengan GST di Universiti Malaya.
Tapi malam tadi jelas dilihat bahawa Rafizi Ramli tidak mampu untuk menghuraikan apa itu GST yang dikatakan selama ini menyusahkan rakyat dan bakal membebankan rakyat. Oleh kerana terlalu hendak menunjukkan bahawa GST itu bermasaalah dan untuk mematahkan hujah Lokman Adam, Rafizi mungkin tidak mengkaji bahawa permulaan cukai GST di Singapura sebenarnya bermula dengan 3% dan bukan 2% seperti yang disebutkan oleh beliau pada malam tadi.
Untuk menunjukkan kehebatan beliau yang sebelum itu ditangkap oleh pasukan polis diatas akta perhimpunan aman, Rafizi jelas menipu bahawa beliau mengatakan bahawa jika beliau tidak dibebaskan untuk pergi ke UM malam tadi maka pelajar UM akan merempuh balai polis Dang Wangi. Sebenarnya siapa dia ini untuk mengarahkan pelajar-pelajar Universiti untuk mengikut telunjuknya berbuat demikian sedangkan demonstrasi #KitaLawan yang dianjurkannya pun sudah kurang mendapat sambutan, inikan pula untuk merempuh pagar Balai Polis Dang Wangi.
Berbalik pada kisah debat malam tadi, Rafizi jelas tidak mampu mengeluarkan fakta berbanding dengan Lokman Adam yang menjelaskan secara terperinci berkenaan dengan GST.
Rafizi hanya mampu membuat perbandingan dengan negara luar yang mana jelas dan nyata kadar GST mereka adalah tinggi. Kalau setakat itu saja pemikiran seorang Pengarah Strategi PKR memang patutlah Kajang Move dan usaha untuk melantik Wan Azizah menjadi MB Selangor juga menemui kegagalan. 

Untuk laporan penuh perjalanan program (KLIK DISINI).